• Usmernenie k zápisu
          • Usmernenie k zápisu

          • Usmernenie k zápisu a prijímaniu detí  na plnenie povinnej školskej dochádzky

            Riaditeľstvo ZSsMŠ Lazany vydáva všeobecné usmernenie k zápisu do 1. ročníka ZŠ pre šk. rok 2023/2024:

             

            1.  Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.
            2. Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len „zápis“).
            3. Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová škola“), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.
            4.  Zápis v našej škole sa  bude konať 12. apríla 2023 v čase od 13,00 do 16,30 h.
            5. Základná škola vyžaduje pri zápise:
            1. 1. osobné údaje o dieťati v rozsahu

            a) meno a priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste),

            b) dátum a miesto narodenia,

            c) adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa alebo žiak obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu,

            d) rodné číslo,

            e) štátna príslušnosť,

            f) národnosť

            2. osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu

            a) meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu,

            b) adresa miesta, kde sa zákonný zástupca obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu

            c) kontakt na účely komunikácie.     

             6. Základná škola začína konanie vo veci zápisu na základe podnetu zákonného zástupcu dieťaťa. Týmto podnetom je prihláška na plnenie povinnej školskej dochádzky (ďalej len „prihláška“, bude zverejnená na stránke školy, spolu s dotazníkom), vyplnená zákonným zástupcom, ktorá obsahuje informáciu, kto podáva podnet (zákonný zástupca), čoho sa týka a čo navrhuje (prijatie na plnenie povinnej školskej dochádzky). Všetky kontakty so školou sa uskutočnia s dodržiavaním hygienicko-epidemiologických opatrení.

             

            7. Upozornenie: Ak je pravdepodobné, že dieťa, ktoré dosiahne šesť rokov veku do 31. 08. 2023 (vrátane), nedosiahne školskú spôsobilosťriaditeľ základnej školy odporučí zákonnému zástupcovi alebo zástupcovi zariadenia, aby požiadal riaditeľa príslušnej materskej školy buď o prijatie dieťaťa do materskej školy, ak dieťa nenavštevovalo materskú školu, resp. o pokračovanie vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            Ak riaditeľ príslušnej materskej školy rozhodne o pokračovaní vzdelávania v materskej škole, odporúčame, aby zákonný zástupca písomne oznámil túto skutočnosť základnej škole, do ktorej zapísal svoje dieťa.

             

            8. Rozhodnutie o prijatí do základnej školy

            O prijatí do základnej školy rozhodne riaditeľ školy do 15. júna 2023 a spolu s rozhodnutím o prijatí archivuje aj prihlášku. Riaditeľ školy do 30. júna 2023 zašle zoznam detí prijatých na plnenie povinnej školskej dochádzky obci, v ktorej majú trvalý pobyt s údajmi podľa § 60 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Pri rozhodovaní o prijatí na plnenie povinnej školskej dochádzky riaditeľ základnej školy zriadenej obcou alebo okresným úradom v sídle kraja postupuje podľa Správneho poriadku.

             

            9. Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie rozhodnutia

            Aj v prípade, ak sa zápisu zúčastní s dieťaťom len jeden zákonný zástupca, je vhodné, aby mala škola k dispozícii aj súhlas druhého zákonného zástupcu. Zápis na základe súhlasu len jedného zákonného zástupcu neznamená sám o sebe automaticky neplatnosť.

            Vzhľadom na to, že rodičovské práva majú obaja zákonní zástupcovia, odporúčame doručiť rozhodnutie o prijatí obom zákonným zástupcom. Ak zákonný zástupca, ktorý sa zúčastní zápisu, nemá k dispozícii doručovaciu adresu druhého zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy zriadenej obcou alebo okresným úradom v sídle kraja ako správny orgán má možnosť požadovať súčinnosť v rozsahu podľa § 32 ods. 3 Správneho poriadku. Ak riaditeľ základnej školy doručovaciu adresu druhého zákonného zástupcu nemá, resp. ani ju nezíska, rozhodnutie o prijatí sa doručí tomu zákonnému zástupcovi, ktorý sa s dieťaťom zúčastnil zápisu.

             

            10. Oznamovanie rozhodnutia obom zákonným zástupcom má význam aj z toho hľadiska, že každý individuálne môže proti rozhodnutiu o prijatí podať odvolanie, prípadne následne podať správnu žalobu. Ak sa ani jeden zákonný zástupca proti rozhodnutiu o prijatí neodvolá, ani nepodá návrh na súd, týmto spôsobom mlčky prejavil súhlas s rozhodnutím druhého zákonného zástupcu (s výberom školy).

                                                                                                            Mgr. MilanŠlenker, riaditeľ

             

             

        • McDonald's Cup - obvodné kolo
          • McDonald's Cup - obvodné kolo

          • Aj tento rok žiaci prvého stupňa bojovali v súťaži McDonald´s Cup. V obvodnom kole futbalového turnaja nakoniec spomedzi 6 zúčastnených škôl obsadili v konečnom poradí  výborné 3. miesto.  Súťažiacim hráčom gratulujeme! pozri vo fotoalbume

        • EKOOLYMPIÁDA
          • EKOOLYMPIÁDA

          • Tento rok sa aj naši žiaci 7. a 8. ročníka zapojili do celoslovenskej súťaže Ekoolympiáda v spoluprácii s olympijským a športovým výborom na podporu vzdelávania v oblasti ochrany životného prostredia. Žiaci sa v rámci telesnej výchovy na súťaž pripravovali z viac ako 300 otázok v oblasti voda, oceány, pôda, odpad, klimatické zmeny. Ich výsledky síce boli dobré, no do užšieho výberu nepostúpili, avšak  dozvedeli sa a naučili množstvo nových poznatkov o klimatických zmenách. pozri vo fotoalbume

        • Exkurzia do Hornonitrianskej knižnice Prievidza
          • Exkurzia do Hornonitrianskej knižnice Prievidza

          • Marec – mesiac knihy oslávili žiaci 2.-4. ročníka ZŠ Lazany exkurziou do Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi, ktorá sa uskutočnila 16. marca 2023. Žiaci si mali možnosť prezrieť priestory knižnice, ktorá skrývala veľké množstvo kníh, naučili sa ich vyhľadávať v registri kníh,  oboznámili sa s možnosťami a podmienkami ich vypožičania a odovzdania. Zaujal ich najmä program, ktorý si pre žiakov pripravila p. knihovníčka – nechýbali úryvky z kníh, zaujímavé úlohy spojené s dramatizáciou, kreslením, bádaním a hádaním. Na príjemné zážitky z knižnice budú ešte dlho spomínať a nám ostáva veriť, že ich vzťah ku knihám a čítaniu bude lepší. pozri vo fotoalbume

        • Maľované hrnčeky z 8.A
          • Maľované hrnčeky z 8.A

          • Aj žiaci 8. ročníka si vyskúšali niečo nové. Na hodinu si priniesli hrnčeky a pomocou fixiek na sklo si vytvorili vlastný návrh na svoje hrnčeky. Úlohy sa chopili poctivo a výsledky ich práce si pozrite vo fotoalbume.

        • Testovanie T9-2023
          • Testovanie T9-2023

          • Dnes 22. marca 2023  sa v našej škole opäť uskutočnilo Testovanie žiakov 9.roč. zo slovenského jazyka a matematiky. Testovanie sa začalo o 8.20 h. riešením úloh z matematiky, na ktoré mali žiaci 90 minút čistého času. Po prestávke potom  pokračovali riešením zadaní  zo slovenského jazyka, kde na vypracovanie dostali k dispozícii čistý čas 70 minút. Všetkým deviatakom sme držali palce, aby čo najlepšie uspeli v tejto prvej dôležitej skúške a vytvorili si čo najlepšie podmienky pred prijímacími skúškami na stredné školy, na ktoré sa prihlásili. pozri vo fotoalbume

        • Informácia pre rodiča dieťaťa o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023
          • Informácia pre rodiča dieťaťa o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023

          • S účinnosťou od01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebozákladnú školu(ďalej len „ZŠ“),
            ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiadao poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotáciana  stravu saod 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 2,10 eurza každý deň,v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eurza každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.)vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (návratka), ktorúžiadame doručiť zariadeniu školského stravovania v Lazanocha to najneskôr v termíne do 31.03.2023. V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov (zariadenie školského stravovania, ako prílohu tejto informácie, môže rodičovi zaslať aj zápisný lístok stravníka alebo uviesť iný obvyklý spôsob zápisu na stravovanie).

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

            V prípade  bližších  informácii  ohľadom  dotácie  na stravovanie kontaktujte vedúcu ŠSZ – tel . č. 0903993221 (p. Beata Zaťková).

            Vyplnenú prílohu -  „Žiadosť“ (návratku), prosím doručiť triednemu učiteľovi (stačí prostredníctvom žiaka).​​​​​​​​​​​

        • TECHNIKA V 7.A
          • TECHNIKA V 7.A

          • Žiaci na hodine techniky ukázali svoju kreativitu. Použitím fixiek na textil si mali vytvoriť vlastnú potlač na tričká či ponožky. Úlohy sa chopili poctivo a ich diela si pozrite vo fotoalbume. 

        • Informácia o poskytnutí voľna  pre žiakov 5. až 8. ročníka ZŠ s MŠ
          • Informácia o poskytnutí voľna pre žiakov 5. až 8. ročníka ZŠ s MŠ

          •      Na základe § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov poskytujem z dôvodov organizačno-technického zabezpečenia testovania žiakov deviateho ročníka T9-2023 voľno z vyučovania pre žiakov 5. až 8. ročníka  ZŠ s MŠ Lazany dňa 22. 3. 2023  /streda/ v  trvaní 1 deň.  

                           Mgr. Milan Šlenker 

            riaditeľ ZŠs MŠ Lazany

             

        • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI 2023
          • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI 2023

          • Tento rok žiaci našej školy znovu bojovali o olympijský odznak všetrannosti. 13.3 2023 sa uskutočnilo krajské kolo v Trenčíne z pomedzi 21 škôl. Výberom 8 žiakov z ročníkov 6.-9. vytvorili spoločný tím. Ich tréning , snaha a odhodlanie súťažiť a spolupráca v tíme im priniesla krásne 3. miesto.

            Žiakom, Čavojská Nella, Rarík Lukáš, Badáková Nella, Kotúľ Timotej, Hraňová Adela, Malina Dominik, Oboňová Monika srdečne gratulujeme !!!! pozri vo fotoalbume

        • Bábková hra O Červenej Čiapočke
          • Bábková hra O Červenej Čiapočke

          • V pondelok 13. 3. 2023 si naši piataci urobili netradičnú hodinu slovenského jazyka literatúry. Teoretické vedomosti o bábkovom divadle využili aj prakticky.  Najskôr dramaticky spracovali text známej rozprávky, potom vyrábali bábky. S prípravou scény im  pomáhal pán školník. Režisérka  Melánia vybrala hercov a rozdelila im úlohy. Hru si niekoľkokrát vyskúšali...až potom  mohla byť premiéra. A tá sa vydarila! Žiaci sa nielen zabavili, ale okrem vedomostí o divadelnej hre nadobudli aj zručnosti, ktoré iste raz využijú, a navyše si do školských spomienok uložia aj pekný zážitok. pozri vo fotoalbume

        • DIGITÁLNE PLANETÁRIUM
          • DIGITÁLNE PLANETÁRIUM

          • Vo  štvrtok 23. februára 2023 deti z MŠ  a naši žiaci 1. až 3. ročníka boli na návšteve planetária. Planetárium je astronomický simulátor hviezdnej oblohy, ktorý vizualizuje hviezdnu oblohu, východy a západy Slnka, Mesiaca, pohyby planét a zobrazuje súhvezdia na oblohe. Deti však nemuseli chodiť ďaleko, pretože im stačilo prejsť do telocvične, kde ich takéto mobilné planetárium čakalo. Jeho súčasťou je prenosná projekčná kupola s priemerom 5 m, ktorú tvorí tlak vzduchu vháňaného ventilátorom. Tým sa vytvorí tvar projekčnej plochy potrebný na zobrazenie hviezdnej oblohy. Návštevník tak môže vidieť oblohu z ľubovoľného miesta na Zemi v priestore a v čase ako i z rôznych končín našej Galaxie Mliečnej dráhy. Planetárium umožňuje prezentáciou vzdelávacích programov a je užitočným pomocníkom pri dopĺňaní učiva prírodovedy, fyziky, ale aj ďalších predmetov. Deti tak mali možnosť počas vyučovacej hodiny získať vedomosti a predstavu o vesmíre takouto netradičnou formou. Veríme, že takto získané poznatky im pomôžu pri zvládaní učiva a vzbudia v nich záujem o skúmanie a pozorovanie vesmíru a vesmírnych telies. pozri vo fotoalbume

        • EXKURZIA U HASIČOV
          • EXKURZIA U HASIČOV

          • EXKURZIA DO HASIČSKEJ STANICE V PRIEVIDZI

            V pondelok 20.2.2023 si žiaci II.A a II.B triedy rozšírili poznatky z hodín prvouky exkurziou do  Hasičskej stanice v Prievidzi, kde získali veľa nových zaujímavých informácií. Oboznámili sa so životom hasičov, náplňou ich práce a vybavením hasičskej techniky. Počas exkurzie bol žiakom predvedený aj výjazd hasičov k havárii, ktorý hasiči zvládli vo veľmi krátkom čase. Exkurzia sa všetkým páčila a žiaci spoznali, že práca hasičov je veľmi náročná, zodpovedná a všestranná. pozri vo fotoalbume

        • KARNEVAL v MŠ
          • KARNEVAL v MŠ

          • KARNEVAL medzi škôlkármi. Chystali sme všetci masky a bol smiech aj špás... fašiangový karneval prišiel medzi nás. Princezné, zvieratká, bojovníci, robotníci, všetci sa tešili, že prišli do rozprávky. Slnko, mesiac, vietor, dokonca aj hviezdy sa zniesli z hviezdnej oblohy a tancovali s nami hviezdny tanec. pozri vo fotoalbume

        • Návšteva v Galterre v Lazanoch
          • Návšteva v Galterre v Lazanoch

          • Na návšteve v Galterre.Teta krajčírka nám ukázala, ako a s čím sa dá ušiť oblečenie. Tóóóľko vecí potrebovala...ihly, nite, gombíky, zipsy... Všetky tieto drobnosti predávajú u nás v Lazanoch v GALTERRE. Tety nám ukázali plné police špendlíkov, stužiek, bavlniek, videli sme naozaj všetko, čo potrebujeme na šitie. Teraz nám už môže mamička ušiť aj karnevalovú masku. pozri vo fotoalbume

        • Fašiangy, Turíce...
          • Fašiangy, Turíce...

          • Žiaci, ktorí navštevujú krúžok Tvorivé dielničky sa zúčastnili zaujímavého výletu do Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Ich zážitok začal už nástupom do autobusu, kedy si mohli obzerať prírodu a okolitú krajinu. V múzeu nás už netrpezlivo očakávali a tešili sa na našu návštevu. Žiakov interaktívnou a zábavnou formou oboznamovali o našich tradíciách, ktoré sa dejú počas fašiangového obdobia. Spoločne sa rozprávali, ukázali a vysvetľovali význam masiek a tohto obdobia. Neodmysliteľnou súčasťou bolo aj skúšanie masiek, tanec a spev. V závere si žiaci spoločne urobili fašiangový sprievod. pozri vo fotoalbume

        • Divadelné predstavenie
          • Divadelné predstavenie

          • V pondelok 13.2.2023 sa naši prváci pridali ku kamarátom z materskej školy a išli s nimi do Prievidze do kultúrneho domu, ktorý mali celý len pre seba. Herci z divadla Na traky im zahrali divadelné predstavenie Guľko Bombuľko, v ktorom sa deti dozvedeli, čo je v živote naozaj dôležité. Divadlo sa deťom veľmi páčilo, veľa sa nasmiali, aj si zatancovali a v dobrej nálade sa zas vrátili do školkých lavíc.

        • Hviezdoslavov Kubín – I. kategória
          • Hviezdoslavov Kubín – I. kategória

          • Žiaci 2. – 4. ročníka si 13.2.2023 zmerali sily v prednese poézie v školskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťaže sa zúčastnilo dvanásť detí, ktorých nadanie  a cit pre prednes hodnotila štvorčlenná porota. Aj napriek tomu, že mnohí mali trému a súťaže sa zúčastnili po prvýkrát, získali cenné skúsenosti od starších spolu súťažiacich. Žiaci sa umiestnili nasledovne: 1. miesto – Richard Kurbel 4.A, 2. miesto – Jakub Buček 4.A, 3. miesto – Veronika Hudecová 2.A. Víťazom gratulujeme a všetkým súťažiacim prajeme ešte veľa  úspechov v ďalších súťažiach. pozri vo fotoalbume

        • DIVADLO
          • DIVADLO

          • V škôlke sme si vyrobili maňušky, zahrali sme pre kamarátov. Naozajstné divadlo však sme ešte veru nevideli.

            A tak sme cestovali až do Prievidze, kde nás čakala teta Zuzka. Usadila nás do óóóbrovskej sály, kde na nás čakali naozajstní herci a Guľko Bombuľko. Veľké srdiečko mal, každému sa veru rozdal. A potom to prišlo... Nakukli sme do všetkých dverí v kulturáku. Videli sme pokladňu, šatne, balkón, teta Bibka nám ukázala, kde majú herci všetky kostýmy. Ejha, teraz už vieme, kde si požičiame masky na karneval.pozri vo fotoalbume

        • KRAJČÍRKA v MŠ
          • KRAJČÍRKA v MŠ

          • Každá mama doma je tak trochu krajčírkou. U nás v škôlke bola teta Evka. Tá má doma až tri šijacie stroje, aby mohla - keď treba – pozašívať kroje ujom aj tetám zo Sielnice. Ukázala nám, ako taký stroj šije, pozreli sme si všetky jej pomôcky. Náročná práca je to. a my už vieme, ako vzniká oblečenie. pozri vo fotoalbume

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Lazany
      • skola@zslazany.sk, riaditel@zslazany.sk, materskaskola@zslazany.sk, ssz@zslazany.sk,
      • riad. š.+421 046 54 85 328, mobil: 0917 391 244 ekon. +421 046 54 85 027, mobil: 0908 401 484 MŠ +421 046 54 85 324, mobil: 0907 600 640 ŠSZ +421 046 5485602, mobil: 0903 993 221 zástupca riaditeľa ZŠ: mobil: 0907 866 887 pevná linka: +421 046 54 85 028 mobil výchovný poradca: 0915 423 573 mobil ŠKD: 0917 606 999
      • Školská 423/5 972 11 Lazany 972 11 Lazany Slovakia
      • 36126748
      • 2021621382
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje